Video! Conferință internațională despre tradiție și viitorul prin folclor

sept. 14, 2021

În zi de mare sărbătoare, Ziua Crucii, și deloc întâmplător, astăzi au fost deschise lucrările conferinței internaționale cu tema “Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial”, ediția I, proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Argeș și organizat de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești și Muzeul Golești. O conferință de excepție, la care participă cercetători științifici, specialiști în folclor, iubitori și creatori de folclor, reprezentanți din domeniul cultural, administrativ. Printre cei prezenți s-a aflat și artista Niculina Stoican, cea care este și consilier județean în cadrul CJ Dolj și conduce Ansamblul Folcloric Maria Tănase. Un mare promotor al folclorului și al costumelor tradiționale românești, Niculina Stoican a fost o prezență discretă, a ascultat lucrările invitaților și a răspuns cu răbdare tuturor celor care au abordat-o în perioadele de pauză sau pe stradă.


Revenind la această primă ediție a conferinței, obiectivul declarat este acela de a schimba idei, de a vorbi despre experiențe și rezultate ale cercetării într-un domeniu aparte, valoarea patrimoniului cultural imaterial.
“Este o vie emoție și pentru mine, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, să deschid lucrările acestei conferințe. Trăim vremuri complicate, și aici nu mă refer din punct de vedere politic, ci din punct de vedere identitar, din punct de vedere al momentelor globalizării. Este important ce se întâmplă aici, pentru că este important, poate mai mult ca oricând, în istoria noastră milenară, să conștientizăm importanța promovării tradițiilor, a obiceiurilor noastre și a culturii noastre tradiționale. Și, dați-mi voie să cred, că este bine să ne simțim români în Europa decât europeni în România. Este o aură sub care îmi place să mă autoeduc în fiecare zi, pentru că este clar, că este mai mult decât important ca fiecare dintre noi, în măsura posibilului, în măsura aptitudinilor noastre, să perpetuăm tot ceea ce ține de cultura noastră, de tradițiile noastre, de obiceiurile noastre seculare. Manifestarea de astăzi are, în primul rând, rolul de a aduna la aceeași masă, oameni de valoare, oameni care lucrează de ani de zile în domeniu și care sunt români, în adevăratul sens al cuvântului. Vă transmit salutul cordial al președintelui Consiliului Județean Argeș, dl. Ion Mînzînă, și vă asigur de sprijinul nostru nemijlocit ori de câte ori va fi nevoie”, a spus, în mesajul de bun venit, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, dl. Adrian Dumitru Bughiu.
Prima parte a conferinței a fost moderată de managerul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, Elena Iagăr, și de managerul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, Iustin Dejanu.
În deschiderea conferinței a avut loc și vernisajul unei expoziții de costume populare și țesături tradiționale “Culorile timpului” din zona Argeș – Mușcel, exponate aflate în patrimoniul Muzeului Golești sau în colecții private.
Au răspuns invitației de a participa în prima zi a lucrărilor conferinței: dna. deputat Simona Bucura Oprescu, președinte al Comisie pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului, Prof. univ. dr. ing. Șerban Constantin Valeca – fost ministru al Cercetării, Acad. Gheorghe Păun, Prof. Univ. Dr. Doina Banciu – vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. Nicolae Panea – prorector Universitatea din Craiova, conf. univ. dr. Delia Suiogan – prodecan Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, prof. univ dr. habil. Gabriela Nedelcu Păsărin, Universitatea din Craiova, membru al Comisiei Naționale pentru salvgardarea parimoniului cultural imaterial din Ministerul Culturii, lect. Univ. dr. Cristina Munteanu – Universitatea Constantin Brâncoveanu Pitești, Roxana Stoenescu – director al Direcției de Cultură, Turism și Tineret din cadrul Consiliului Județean Argeș, experți în domeniul cultural din Argeș. Din sală nu puteau lipsi meșterii populari ai județului precum Dan Gherasimescu și Ion Rodoș – sculptori în lemn sau călușarul Petre Masală, declarat “Tezaur uman viu“ de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din cadrul Ministerului Culturii.
Conferința “Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial” se desfășoară în perioada 14 – 16 septembrie.

Comments

Comments are closed.