Se spune că în politică niciodată să nu spui niciodată. Dar o lipsă de consistență cum găsim în politica românească, mai rar poți găsi exemple prin alte părți.
Când ești al putere, spui că tot ceea ce faci este bine, când ești în opoziție, critici orice face sau zice puterea. Când nu îți convine, spui că este incorect, neconstituțional, ilegal, penal, împotriva statului de drept. Când îți convine, spui că așa trebuie, că e moral, legal.
Klaus Iohannis, deși a câștigat fără probleme un al doilea mandat, este și el un reprezentant de seamnă a clasei politice românești și face întocmai precum face ea.
Președintele Klaus Iohannis spune că i-a făcut plăcere să-i numească pe procurorii propuși de ministrul Cătălin Predoiu pentru șefia marilor parchete și că avizele CSM denotă superficialitate.
„Trei candidați care mi-au fost propuși de ministrul Justiției după un proces de selecție pe care l-am găsit foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut și deja numărul foarte mare de candidați care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiție deschisă. În fine, după ce propunerile domnului ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM care a avut păreri ușor diferite. Având în vedere că am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate și, pe de cealaltă parte, avizul CSM care mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu și –am numit pe cei trei candidați în funcție”, a spus președintele cu privire la numirea pe funcție a șefilor de parchete, care a nemulțumit mai multe asociații profesionale din justiție.
Președintele a reacționat și față de imputarea că nu ar fi ținut cont de recomandarea făcută de Comisie în ultimul raport MCV: „există o recomandare care spune să se țină cont și pot să vă spun că am ținut cont, mi-am făcut timp, am citit și ce mi-a scris domnul ministru, foarte bine documentat, și ați văzut că și după avizul CSM a revenit cu completări, cu lămuriri, am citit și ce a scris CSM-ul.”
Declarațiile au fost făcute după ce a semnat decretele de numire în funcție pentru procurorii Gabriela Scutea, Giorgiana Hosu și Crin Bologa sunt numiți la conducerea Parchetului General, DIICOT și DNA.
CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea și Gieorgiana Hosu, propunerile ministrului Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, și l-a avizat favorabil pe Crin Bologa, propunerea pentru conducerea DNA. Avizele sunt consultative.
În ceea ce o privește pe Gabroela Scutea, procurorii din CSM au susținut că „nu deține capacitate de sinteză și nici capacitate de punere în practică a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ în cuprinsul proiectului scris” și că răspunde „aluziv, ambiguu, ezitant și bazat pe retorică excesivă”. La emiterea avizului negativ, concluzia procurorilor din CSM a fost că „nu îndeplinește exigențele necesare din perspectiva numirii în funcția de procuror general”.
Despre Girogiana Hosu, procurorii din CSM au susținut că „nu a relevat capacitatea de a oferi soluții concrete pentru gestionarea problemelor specifice ce decurg din exercitarea funcției manageriale”. Mai mult, candidata nu are „capacitate de argumentare” și a dovedit că prezentarea obiectivelor din proiect „nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor și nevoilor Direcției ci doar dintr-o enumerare a unor idei general valabile”, spun procurorii CSM.
Desigur, nu este prima dată când președintele României nu ia în considerare o instituție marcantă. Tot așa cum nici Guvernul nu a ținut cont de avizele Consiliului Consultativ, de altfel. În 2009, CSM a dat aviz negativ la reînvestirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror general, dar Traian Băsescu nu a ținut cont de el. Pe de altă parte, Iohannis se arăta a fi președintele normalității și al luptei pentru statul de drept.
Când fostul ministru al Justiției Tudorel Toader de la PSD a vrut să o impună pe Adina Florea la DNA, președintele Iohannis a refuzat invocînd avizul negativ al CSM. Când Tudorel Toader a vrut să îi schimbe pe Kovesi și pe Augustin Lazăr, Iohannis a venit iarăși cu avizul CSM: „La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al dlui ministru. Avizul a fost unul negativ. Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ. Chiar dacă avizul nu obligă, el nu poate fi ignorat.