Video! Cum arată noul corp al Spitalului Județean Argeș, la jumătatea construcției. Materiale aduse din Europa și muncitori indieni pe șantierul din Pitești

sept. 2, 2021

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Marius Nicolaescu, însoțit de conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești, a avut astăzi o vizită de lucru pe șantierul noului corp al spitalului. Lucrările au început în martie 2020 și vor fi finalizate în primăvara anului viitor. Constructorul preconizează o mică întârziere, de aproximativ o lună sau două, întârziere produsă pe de o parte de probleme de personal cauzate de pandemie și, pe de altă parte, de penuria de materiale. De altfel, acestea sunt achiziționate din mai multe părți ale Europei, iar echipa de pe șantier este una mixtă, formată din români și…indieni! În plus, costurile  de achiziție a materialelor au înregistrat creșteri semnificative, motiv pentru care Consiliul Județean Argeș va fi nevoită să suplimenteze valoarea contractului. Vicepreședintele Marius Nicolaescu a menționat că în ultima ședință a Consiliului Județean Argeș a fost aprobată contractarea unui împrumut pentru confinanțarea proiectelor derulate pe fonduri europene, astfel încât bugetul pe acest an să nu fie afectat atât de puternic și astfel vor mai putea fi executate unele lucrări de investiții, va fi completată suma necesară pentru Direcția de Protecție a Copilului pentru care Guvernul a alocat fonduri doar pentru două treimi din an și mai sunt bani și pentru această suplimentare pentru noul corp al Spitalului.
 
 De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș a purtat discuții cu managerul celei mai importante unități medicale din județ, Adriana Molfea, directorul medical, dr. Ștefan Costin, și cu reprezentanții firmelor de construcție (asocierea de firme SC Star Trading IMPEX SRL – SC Zeus SA – SC Valah Construct Grup SRL) și proiectare (firma Eurocerad). 

„Ne-am întâlnit cu reprezentanții constructorului, proiectantul, dirigintele de șantier și conducerea unității sanitare. Lucrările sunt avansate, depășind deja pragul de 99%, dacă ne referim la structura de rezistență, și 80% la zidărie. Este o investiție de 85.213 mii  lei și are ca termen de finalizare primăvara anului viitor. Această investiție este realizată 100% din banii Consiliului Județean Argeș. Spitalul Județean de Urgență Pitești are nevoie de acest corp nou de clădire care va avea 120 de paturi. O parte din secțiile din corpul vechi se vor muta în noul corp, dar vom avea și secții noi. Saloanele vor avea doar 2, 3 paturi și grup sanitar propriu. Pentru spitalul județean, Consiliul Județean Argeș mai are în implementare, în diferite stadii, încă trei proiecte, două pe fonduri europene – Extinderea şi dotarea Ambulatoriului integrat și  Extindere și dotare spații urgență și amenajări incintă și unul pe PNDL – Consolidarea și reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Pitești, care sunt strâns legate între ele. Practic, după reabilitare și clădirea veche va arăta ca aceasta.”, a declarat dl. Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.

Din întreaga investiție, în valoare de 85.213 mii  lei, 36.882 mii lei (cu TVA inclus) reprezintă  valoarea  pentru construcții – montaj (C+M), iar 32.385 mii lei reprezintă dotările cu aparatură/echipamente medicală, mobilier medical și general. 

Lucrările au început în martie 2020 și au ca dată de finalizare primăvara anului 2022. 

Noul corp de clădire va avea un regim de înălțime S+P+4. Investiția mai presupune realizarea unei  gospodărie  de apă,  amenajări  exterioare,  rețele  noi  de  utilități pentru: energie  electrică, fluide  medicale, apă și canalizare, rețea hidranți exteriori și  interiori, rețea  telecomunicații. 

Ca organizare funcțională, clădirea va avea un nivel subteran în care vor fi amplasate spațiile tehnice aferente construcției, trei adăposturi ALA (apărare locală antiaeriană, adăpost de protecție civilă executat la subsolurile construcțiilor) și o zonă destinată prosecturii, iar pe cele 5 niveluri supraterane ale clădirii se vor amenaja secții medicale transferate din clădirea principală a spitalului și un bloc operator, respectiv: 

➡️La parter: secția Chirurgie plastică și Arși 

➡️La etajul 1: secția de Chirurgie vasculară 

➡️La etajul 2: Blocul operator (cu Săli de operație chirurgie plastică, electrofiziologie și chirurgie cardio-vasculară) 

➡️La etajele 3 și 4 secția Cardiologie.  

Stadiul lucrărilor: 

# Structura de rezistență – realizată într-un procent de 99 %     

#  Zidărie –  80 %                   

#  Tâmplărie exterioară – 95 %                                      

# Termosistem – 25 %  

#  Tencuieli interioare – 10 %                                      

# Termohidroizolație acoperiș – 30 %                                      

# Instalații electrice curenți tari – 50 %                                       

# Instalații termice – 30 %                                       

# Instalații sanitare – 20 %                                       

# Rețele exterioare –  10 %                                      

# Utilaje și echipamente – 20 %       

   Pentru că în spațiul virtual au apărut comentarii legate de modul în care se face construcția, specialiștii (proiectanți și constructori) au precizat faptul că aici se respectă întocmai toate normele care țin de realizarea investiției. Mai mult, înainte de a fi demarată lucrarea, au fost necesare și s-au obținut zeci de avize și autorizații de la toate instituțiile care avizează astfel de proiecte.                  

Comments

Comments are closed.