În curând, toate casele vor trebui să respecte criterii prin care să fie economisite resursele și să fie protejeze mediul. Dar ce înseamnă să construiești o casă prietenoasă cu mediul și eficientă din punct de vedere energetic? La această întrebare, dar și în oferirea de soluții care pot fi adoptate pentru ca locuințele să respecte aceste criterii impuse de directiva Uniunii Europene și, în același timp, să poată fi construite în marja unor costuri accesibile a încercat să dea răspunsuri caravana OAER și Energ Plus, susținută de facultatea de construcții din cadrul Universității din București.
La webseminarul organizat recent la Pitești de ordinul Auditorilor Energetici din România, care a fost dedicat firmelor de construcții, specialiștilor din domeniu, dar și autorităților publice, au particiat specialiști cu recunoaștere națională și internațională.
Cu această ocazie a fost prezentat și conceptul NZEB al construirii clădirilor prietenoase cu mediul.
De precizat că noua legislație va impune ca, pentru eliberarea certificatului de urbanism, pe lângă avize și documente tehnice, să fie nevoie și de un studiu de conformare NZEB prin care se oferă soluțiile pentru respectiva clădirie să ajungă la un consum aproape zero de energie. La final, fără un aviz din partea unui auditor energetic care să verifice respectarea acestor criterii NZEB, clădirea nu poate fi recepționată.
În cadrul evenimentului a fost prezentat și un aparat de igienizare a aerului din încăperi, inclusiv de virusu COVID 19, calitatea aerului în încăperi în perioada pandemiei fiind una din temele abordate.