Video! Dan Manu anunță iminența cazurilor de Coronavirus în Argeș: Ne pregătim să facem față oricăror situații. Prefect: Am extins capacitatea de carantinare. Școlile, grădinițele, universitățile – cursuri suspendate

mart. 11, 2020

Autoritățile din Argeș se pregătesc să facă față unor situații inclusiv de apariția de cazuri de coronavirus în județ. Prefectul de Argeș a anunțat și că a fost extinsă capacitatea de găzduire inclusiv pentru carantină.

Dan Manu, președinte CJ Argeș: Să nu ne amăgim. Cauze vor fi, problema este când vor fi. Trebuie să ne luăm toate măsurile de precauție. E posibil ca Spitalul Matei Balș, unde Argeșul este arondat, să nu mai facă față. Trebuie să facem rost de aparatură pentru a stabili diagnosticul în județ la noi. Trebuie să luăm măsurile și pentru a ne dota și pentru a găsi soluții necesare din timp pentru a putea să putem chiar interna pacienți. Sunt măsuri de precauție, dar nu vrem să fim luați pe nepregătite dacă se va agrava situația.

Vineri, ne vom întâlni cu primarii din orașe și muncipii, împreună cu managerii celorlalte spitale care nu sunt în subordinea CJ Argeș, pentru a ne corela acțiunile.

Prefectul Emanuel Soare: Suntem pregătiți să extindem locațiile de carantină, dar le vom ține secrete. Aceste persoane nu sunt infectate, sunt persoane sănătoase, dar trebuie să stea în carantină. Ele nu reprezintă niciun risc pentru comunitate unde sunt locațiile de carantină. Suntem pregătiți și pentru eventualitatea în care Argeș trebuie să ajute și alte județe care nu ar putea face față acestor situații.

De astăzi sunt suspendate cursurile în toate școlile din Argeș. Prefectul Emanuel Soare a anunțat că s-a recomandat de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca toate creșele și Universitățile să își suspende activitatea. Dan Manu a anunțat că în Senatul celor 2 universități s-a luat decizia suspendării cursurilor.

Emanuel Soare, prefect Argeș: Suntem pregătiți să extindem locațiile de carantină, dar le vom ține secrete. Aceste persoane nu sunt infectate, sunt persoane sănătoase, dar trebuie să stea în carantină. Ele nu reprezintă niciun risc pentru comunitate unde sunt locațiile de carantină. Suntem pregătiți și pentru eventualitatea în care Argeș trebuie să ajute și alte județe care nu ar putea face față acestor situații.

Emanuel Soare, prefect Argeș: Nu putem merge pe jumătate de măsură. Nu putem să închidem școlile iar alte instituții, cum ar fi creșele, care desfășoară activități similare și prin statutul lor nu sunt în subordinea ministerului Educației, să funcționeze. Putem da această decizie sub formă de recomandare. Ea trebuie luată ca atare, nu mi-aș dori să fie o recomandare.

Agenții publici care organizează evenimente cu număr mare de persoane, să ceară avize de la DSP pentru a vedea dacă acestea vor funcționa în perioada următoare. Suspendarea cursurilor pentru elevi a venit împreună cu rugămintea ca părinții să își țină copiii acasă. Nu îi luăm de la școală pentru a-i lăsa să meargă în club.

Instituțiile publice trebuie să se organizeze pentru un contact cât mai mic între cei care vin în acele instituții.

Pentru orice eveniment care presupune 200 de persoane trebuie aviz de la DSP, inclusiv pentru nunți sau înmormântări. Trebuie luate toate măsurile pentru a evita aglomerările, mai ales cele în spații închise.

Dan Manu, președinte CJ Argeș:

Universitatea are autonomie. Este normal să recomandăm, pentru a respecta această regulă. În Senatul celor 2 universități s-a luat decizia suspendării cursurilor.

Am recomandat primăriilor, factorilor decidenți din teritoriu, același regim de suspendare a cursurilor la creșe, căminele de copii și after-school-uri.

Am recomandat de a duce la îndeplinire stoparea bâlciurilor, zilele comunelor, târgurile săptămânale. Adunările chiar sub 200 de persoane.

Avem 217 izoate la domiciliu, niciun caz de carantină, niciun caz depistat. Eu cred că în câteva ore vom avea și în carantină astăzi. Avalanșa de turiști, de repatriați care vrea să vină este foarte mare la vamă. Cred că în curând toată Europa va fierbe. Automat, spațiile de carantină se pot bloca în județele de graniță. Vom fi nevoiți să putem asigura spații de carantină în județ. Noi suntem pregătiți pentru asta.

România poate asigura necesarul de medicamente pe o perioadă de până la 4 luni de acum înainte.

Pro Media TV transmite live conferința de presă de la Prefectura Argeș în cadrul căreia vor fi anunțate cele mai noi măsuri privind prevenția cazurilor de coronavirus. În același timp, sunt prezentate și cele mai noi informații privind cazurile de infecții sau suspiciuni de infecții cu virusul COVID-19.

Comments

Comments are closed.