Video! IML: Bărbatul din Pitești, mort sub bocancul polițistului. Premierul cere vinovații! Doi polițiști reținuți

apr. 19, 2021

Doi poliţişti au fost reţinuţi, duminică, pentru intervenţia în cazul bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, unde avusese loc un incendiu.

“Prin ordonanţele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, astăzi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecţi, ambii agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a anunţat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

“La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor”, a mai spus prim procurorul.

Medicii legiști spun că omul a avut un sfârșit violent și a murit asfixiat.

Dan Manu, șeful Serviciului de Medicină Legală a explicat că victima a murit asfixiată și a avut mai multe traumatisme. De asemenea, medicul legist susține că victima avea mai multe traumatisme, dar și o alcoolemie de peste 2 la mie.

Cazul a ajuns și în atenția premierul Florin Cîţu care i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, o anchetă foarte rapidă în cazul bărbatului decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, punctând că vinovaţii trebuie să răspundă.

Liderul Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, a precizat că intervenția polițiștilor se impunea, însă aceasta a fost greșită pentru că s-a folosit o forță mai mare decât era nevoie. El susține că polițiștii ajung pe teren fără să fie instruiți despre cum să reacționeze corect în astfel de cazuri.
“Acțiunea polițistului era de îndepărtare a persoanei. Cu privire la folosirea forței, aici vorbim despre proporționalitatea pe care el trebuia s-o folosească sau gradualitatea folosirii forței, astfel încât să nu pună în pericol viața persoanei, cum s-a și întâmplat. S-a folosit, probabil, prea multă forță”.

Comments

Comments are closed.