Video! În ziua în care a împlinit 106 ani, Constantin Năstase, cel mai logeviv general al Armatei Române, a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de ministrul Apărării, Generalul Nicolae Ciucă

iun. 3, 2021

În ziua în care a împlinit 106 ani, Constantin Năstase, cel mai logeviv general al Armatei Române, și unul dintre cei mai longevivi din Europa, a fost decorat cu cea mai înaltă distincție- Emblema de Onoare a Armatei Române în semn de apreciere a faptelor sale din al Doilea Război Mondial. Cel care i-a înmânat decorația a fost chiar ministrul Apărării, Generalul Nicolae Ciucă.

Șeful armatei române a venit la Mioveni, la un eveniment intim, consumat chiar la cula Racovița, muzeu care îi poartă numele lui Constantin Năstase și realizat la inițiativa acestuia. Eroul de la Mioveni a fost premiat și de primarul Ion Georgescu.
Nicolae Ciucă a vorbit preț de mai multe zeci de minute cu Năstase, care i-a povestit experiența sa, fiind unul din puținii ofițeri români care au supravieţuit cumplitei încercuiri de la Cotul Donului.

Născut pe 3 iunie 1915, în Mioveni, Constantin Năstase este absolvent al Şcolii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. Învățătorul A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din est de la început, în iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944. După atacul de la Odessa, a mai reuşit să strângă încă şapte camarazi din pluton pentru a se întoarce acasă. 75 de zile a durat drumul de întoarcere spre casă. După 75 de zile de marş a ajuns în ţară. A fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav.
A ieșit la pensie din postura de profesor de matematică și fizică al Școlii Racovița în 1977.

Comments

Comments are closed.