Klaus Iohannis a vorbit despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în contextul în care pe 26 mai, Guvernul a prezentat în Parlament situația la zi a negocierilor pentru PNRR. Potrivit calendarului afișat pe site-ul Guvernului, pe 31 mai urmează depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă. Apoi, pe 2 iunie Guvernul va publica integral și va prezenta PNRR către publicul larg și jurnaliști.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că în acest moment ne aflăm în perioada în care avem un obiectiv precis: construirea României post-pandemice, o țară în care se investește masiv în infrastructură. ”Pentru asta avem nevoie și de un plan, și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă”, a spus Iohannis. El a subliniat că România post-pandemie nu va fi România de dinainte de pandemie, ci una reformată și dezvoltată.
„Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului printr-un vot responsabil al majorității partidelor parlamentare, cu o majoritate de două treimi.Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare și reziliență tuturor țărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României.
Suntem la mai bine de un an de la debutul pandemiei, care a însemnat în primul rând o criză sanitară fără precedent, dar și o economie masiv afectată. Am depășit împreună o perioadă dificilă, care ne-a demonstrat, o dată în plus, cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme sănătoase și de finanțări consistente în domenii esențiale.
Astăzi ne aflăm într-un moment în care știm că prin vaccinare și imunizarea majorității cetățenilor putem stopa această pandemie. De acum înainte, așadar, avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice.
Asta nu înseamnă nici pe departe revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă.
România post-pandemică este țara în care, în sfârșit, se investește masiv în infrastructură, se dezvoltă rețeaua de spitale și se creează centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile.
România post-pandemică este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale. Vom investi în rețele de școli verzi, eficiente energetic, precum și în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie și în învățământul dual.
România post-pandemică este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri. O țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice.
Pentru a atinge toate aceste obiective, avem nevoie și de un plan coerent, și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă, sub forma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, așa-numitul PNRR, prin care vom accesa banii europeni atât de necesari pentru proiecte vitale dezvoltării României”, a spus Klaus Iohannis.