La Washington D.C. a avut loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. A depus jurământul și Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al SUA.
Evenimentul din centrul capitalei federale americane s-a desfăşurat în condiţii deosebite: măsuri speciale de securitate ca urmare a violenţelor recente de la Capitoliu şi participare restrânsă a publicului larg din cauza crizei sanitare. Ceremonia s-a desfăşurat în absenţa lui Donald Trump.
Preşedintele american Joe Biden s-a recules miercuri la Mormântul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Naţional Arlington, în apropiere de Washington, împreună cu trei dintre predecesorii săi, relatează AFP.
„Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate”, a spus Biden, precizând că „trebuie să punem capăt acestui război care aruncă roşul împotriva albastrului, ruralul împotriva urbanului, conservatorul împotriva liberalului. Putem face acest lucru – dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile”.
„Întregul meu suflet este în asta – să aduc America împreună, să unesc poporul nostru, să unesc naţiunea noastră şi îi cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză (…) Puneţi capăt strigătelor şi reduceţi temperatura. Pentru că fără unitate nu există pace, nu există progres. Numai indignare obositoare”, a mai spus al 46-lea preşedinte al SUA.
Biden i-a denunţat pe toţi cei care se folosesc de minciuni pentru a ajunge la putere şi s-a angajat să fie un preşedinte al tuturor cetăţenilor, care guvernează plecând de la fapte şi adevăr.
„Există adevăr şi există minciuni. Minciuni spuse pentru putere şi pentru profit”, a mai spus Biden în discursul său de învestitură, potrivit Agerpres.
„Însă putem să nu fim de acord, asta este democraţia”, a adăugat Biden.
Transfer al codurilor nucleare, în două etape
Codurile nucleare i-au fost predate miercuri, aşa cum trebuie, noului preşedinte al SUA, Joe Biden, însă pentru prima dată în istorie acest transfer, care în mod obişnuit este unul discret, s-a făcut în două etape, relatează AFP.
Pentru că Donald Trump a refuzat să participe la ceremonia de depunere a jurământului de către succesorul său, fapt fără precedent în 150 de ani, transferul codurilor, care se face de obicei discret, la tribuna de învestitură, a necesitat în acest an două exemplare ale valizei speciale care conţine toate elementele necesare pentru un atac nuclear şi care îl însoţeşte pe preşedintele american în toate circumstanţele.
Miercuri dimineaţă, când a zburat de la baza militară Andrews, din apropiere de Washington, pentru a ajunge la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, în Florida, Donald Trump era încă preşedinte şi, din această poziţie, a fost urmat de un consilier militar care transporta faimoasa valiză, numită ‘football’. El avea încă un card de plastic cu codurile nucleare, numit ‘biscuit’.
Însă în acelaşi moment, la Washington, un alt consilier militar, care avea la el o altă valiză şi un alt card, a luat loc în tribuna ridicată pe scările de la Capitoliu pentru învestitura lui Joe Biden.
Iar fix la prânz, când în mod tradiţional consilierul preşedintelui la final de mandat îi predă valiza consilierului militar al noului preşedinte, cardul lui Donald Trump a fost pur şi simplu dezactivat, ca un card de credit care expiră.
Iar nou card atribuit lui Joe Biden a fost activat la Washington, oferindu-i oficial celui de-al 46-lea preşedinte al SUA puterea absolută de a folosi armele nucleare.
Chiar dacă a fost o premieră, schimbul nu a ridicat probleme logistice deoarece executivul american dispune în permanenţă de trei valize: una care este mereu cu preşedintele, una în biroul vicepreşedintelui în cazul în care i se întâmplă ceva preşedintelui şi una de rezervă.