Video! Liderii Federației Înfrățirea și Sindicatului Liber al Sectoarelor Calde Dacia atrag atenția: Angajații din privat nu își pot negocia creșteri salariale din cauza stării de urgență

oct. 28, 2021

Sunt doi ani de când România este în stare de alertă, motiv pentru care practic angajații, mai ales cei din sectorul privat, nu au putut să își negocieze contractul colectiv de muncă. Practic, din acest motiv, deși au crescut tarifele la toate serviciile, au crescut prețurile la toate produsele, sindicaliștii nu au reușit să obțină creșteri salariale.

Dan Băjan, președintele Federației Sindicatelor din Construcții de Mașini Înfrățirea, a explicat, într-o întâlnire avută la Mioveni cu reprezentanții conducerii Sindicatului Liber Independent al Sectoarelor Calde Dacia Colibași, al doilea sindicat din uzină, că situația sindicatelor este una extrem de complicată, mai ales a celor care acționează cu precădere pe zona economică privată. Dincolo de această situație, modificările la legea dialogului social sunt încă blocate practic. Și dacă guvernul sau parlamentarii puterii au în general o poziție contrară sindicatelor, și mai dureros este că nici măcar toate confederațiile sindicale nu susțin aceste modificări.

Liliana Floricel

La rândul său, Liliana Floricel, viceliderul Sindicatului Liber Independent al Sectoarelor Calde Dacia Colibași a susținut importanța modificării legii dialogului social pentru a permite sindicatelor să apere mai eficient drepturile angajaților, mai ales în domeniul privat.

Situația este însă și mai complicată. Două legi importante au fost contestate la Curtea Constituțională. Este vorba despre legea coșului minim de consum care viza criterii clare pentru stabilirea salariului minim pe economie, astfel încât impunerea acestuia să nu mai fie arbitrară, în funcție de interesele guvernării. Un altă lege susținută de Federația Sindicatelor din Construcții de Mașini Înfrățirea, din care face parte și Sindicatul Liber Independent al Sectoarelor Calde Dacia Colibași, impune o ierarhizare a salarizării, inclusiv în mediul privat.

Comments

Comments are closed.