Video! Orban: Guvernul va asigura plăţile pentru şomaj tehnic

mart. 19, 2020

Premierul Ludovic Orban a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern, care a avut loc azi noapte, au fost alocate fonduri suplimentare pentru Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, pentru a combate epidemia de coronavirus. Primul-ministru a anunțat și măsurile din pachetul economic de sprijin al firmelor afectate de criza Coronavirus. Una din măsurile importante este aceea că Guvernul va asigura plata somajului tehnic.

„O altă măsură importantă este aceea de a asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM, prin intermediul bugetului de șomaj. Practic, am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară, utilizându-se cazurile de forță majoră, sau să li se suspende contractele de muncă.

Am luat decizia de a plăti 75 la sută din salariul brut, cât este indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut.

 Angajații companiilor care au fost afectate direct de măsurile impuse de epidemia de coronavirus, cum sunt cei din restaurante, cafenele, hoteluri, vor benefica astfel de plata pentru șomajul tehnic de 75 la sută”, a sublinat Orban.

Comments

Comments are closed.