Video! Predica ÎPS Calinic la înmormântarea duhovnicului mânăstirii Robaia. Viața de poveste a arhimandritului Vichentie

iun. 22, 2020

O mulțime de credincioi au fost duminică la mănăstirea argeșeană Robaia pentru a-și arăta recunoștința și prețuirea față de părintele arhimandrit Vichentie Punguță, duhovnicul acestei vechi obști monahale, care a trecut la cele veșnice în ziua de 19 iunie în urma unei grele suferințe trupești.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie  în Altarul de Vară al mănăstirii.

Tot acolo, Ierarhul Argeșean, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba înmormântării pentru cel care a fost starețul mănăstirii argeșene  Negru Vodă și duhovnic al mănăstirii Robaia.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat principalele trăsături morale și duhovnicești ale arhimandritului Vichentie Punguță.

Arhimandritul Vichentie Punguță s-a născut în data de 7 noiembrie 1953 în localitatea Bicaz din județul Neamț, având părinți pe Ion și Maria Punguță.

A intrat în viața monahală în anul 1975 la mănăstirea Frăsinei. După ce a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, a absolvit Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu. În anul 1986 este transferat la mănăstirea Curtea de Argeș, iar după trei ani a fost numit stareț al mănăstirii Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel. În perioada 1989-2002, timp de treisprezece ani a reușit între vechile ziduri ale mănăstirii voievodale să pună bazele unei numeroase obști monahale. Din anul 2002, pentru o perioadă de cinci ani a plecat în Statele Unite ale Americii, slujind doi ani în cadrul Misiunii Ortodoxe din Sacramento în California și încă trei ani la o mănăstire ortodoxă din apropierea orașului New York.

Se întoarce în țară în anul 2007, primind atunci ascultarea de duhovnic la mănăstirea argeșeană Robaia unde a rămas încă 13 ani.

La vârsta de 67 de ani își părăsește fii duhovnicești care l-au cunoscut ca fiind un slujitor al Sfântului Altar ce a reușit să-l aducă pe Dumnezeu în viețile lor.

Comments

Comments are closed.