Video! Sfântulița Filofteia, cinstită la Mânăstirea Curtea de Argeș

dec. 7, 2020

Ziua de 7 decembrie are o importanță deosebită pentru credincioșii argeșeni și, în general, pentru toți ortodocșii români. Noua catedrală arhiepiscopală din Curtea de Argeș și-a sărbătorit hramul, iar argeșenii au venit la Sfânta Muceniță Filofteia pentru a se ruga spre sănătate și iertarea păcatelor. De menționat că, prin organizarea Bisericii și cu ajutorul Jandarmeriei Argeș, au fost respectate normele de distanțare fizică pentru protecția împotriva coronavirus și au fost luate toate măsurile de precauție.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cu această ocazie Chiriarhul Eparhiei a transmis pelerinilor să fie buni și milostivi ca și  Sfântulița de la Argeș. A mulțumit credincioșilor veniți la Curtea de Argeș pentru răbdare și pentru dragostea pe care o au față de Sfânta Muceniță Filoteea, iar Caliopie Arhimandritul a vorbit despre nevoia de a ne aminti de familie.

La racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, așezată în interiorul bisericii, au venit să se închine astăzi foarte mulți credincioși. Aceștia au considerat că trebuie să se întâlnească cu Sfânta de la Argeș, muțumindu-i pentru mijlocirea pe care o face neîncetat la Dumnezeu.

Cinstitele moaste ale Sf. Mc. Filoteia se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea, mai precis de 624 de ani.

Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteeea  au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș. În timpul primului război mondial pentru a fi protejate au fost duse la mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea  de Argeș.  În anul 2018, la implinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei, a fost sfintita noua catedrala arhiepiscopala si cu aceasta ocazie moastele au fost asezate definitiv in interiorul bisericii.

Comments

Comments are closed.