Zi negră pentru România! Au murit Ivan Patzaichin și Ion Caramitru

sept. 5, 2021

Zi de-a dreptul tragică pentru România. De dimineața, cel mai mare canoist al României, Ivan Patzaichin, a decedat, suferind fiind de o boală incurabilă. În urmă cu câteva ore, a decedat și marele actor și fost ministru al Culturii, Ion Caramitru.

A murit Campionul cu pagaia ruptă!

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit la 71 de ani. Sportivul era internat la Spitalul Elias de trei luni. El avea probleme de sănătate care în ultima perioadă s-au agravat. În perioada în care era antrenor, a venit în numeroase rânduri în Argeș, în cantonament în zona Voina, cu sportivii de la lotul olimpic.
Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist al României, suferea de o boală incurabilă, despre care familia nu dorește să vorbească.
Prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, canoistul Ivan Patzaichin a cucerit nu mai puțin de șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint și a participat la 11 ediții ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care nouă de aur. În probele de canoe dublu i-a avut coechipieri pe Serghei Covaliov, Petre Capusta și Toma Simionov.
Ivan Patzaichin a intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), romanul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Patzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

După ce și-a petrecut toată copilăria pe canalele Dunării, la 18 ani Ivan a început să practice canoea de performanță la Clubul Sportiv Dinamo București, club la care a fost legitimat timp de 18 ani că sportiv. După retragerea din activitatea competițională, Ivan a devenit antrenor la Dinamo, iar apoi la lotul național.

Ion Caramitru, o viață trăită ca pe scenă

Fostul ministru al Culturii, actorul Ion Caramitru, a decedat în urmă cu puțin timp. Actorul era internat la Spitalul Elias din cauza unor probleme de sănătate. El era internat în spital de aproape o lună de zile, iar moartea sa a survenit după ce inima i-a cedat. În august ar fi trebuit să fie prezent la mai multe evenimente culturale. Ion Caramitru a fost actor de teatru şi film, dar şi regizor. A fost şi politician: Între 1996 şi 2000 a lucrat ca ministru al Culturii.

Ion Caramitru s-a născut la 9 martie 1942. A fost actor de teatru și film, regizor și politician român. A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul Victor Ciorbea. Era căsătorit cu actrița Micaela Caracaș, cu care avea trei băieți: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru. A fost președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 era directorul Teatrului Național din București.

El s-a remarcat încă de la început, debutând la Teatrul Bulandra cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare.

Caramitru a fost protagonist intr-o serie de productii teatrale ale unor regizori precum: Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu și Sică Alexandrescu (jucând în piese precum Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Moartea lui Danton de Georg Büchner, Oresteia de Eschil, Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, Mincinosul de Carlo Goldoni și în multe piese ale lui Shakespeare). Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția); adaptările sale la La Tragédie de Carmen a lui Peter Brook și Eugene Onegin de Piotr Ilici Ceaikovski au fost găzduite de Grand Opera House din Belfast, Irlanda de Nord.

Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964).

Comments

Comments are closed.